Nico Richter

Nico Richter werd in 1915 geboren te Amsterdam, in een niet-religieus joods gezin. Al jong kreeg hij vioolles. Zijn compositietalent openbaarde zich vanaf zijn dertiende. Later nam Richter directielessen bij de dirigent Hermann Scherchen, een belangwekkend promotor van nieuwe muziek. In 1940 trouwde Richter de violiste Hetta Scheffer. Als medisch student aan de universiteit, werd Richter dirigent van MUSA, het orkest van de studentenvereniging Unitas, waarmee hij zich onder meer inzette voor de jonge componist Lex van Delden. In 1941 studeerde Nico Richter af als arts. Politiek bewust, raakte hij vroeg betrokken bij het verzet. In 1942 werd hij opgepakt. Na een lange lijdensweg kwam hij in 1945 doodziek terug uit het concentratiekamp Dachau. Kort daarna, in augustus 1945, stierf hij. De Serenade voor fluit, viool en altviool - te beluisteren op deze eerste cd van zijn muziek - werd nog op zijn sterfbed opgetekend.

Na de bevrijding klonk Richters werk aanvankelijk vooral in De Suite. Een zaaltje in een kamer 'en suite' waar vanaf 1951 concerten werden georganiseerd door Richters weduwe Hetta Scheffer en haar tweede man, Peter Rester. In het seizoen 1996/97 vond Richters muziek een nieuw thuis in de serie Uilenburger Concerten van de Leo Smit Stichting.

U hoort de kamermuziek van Nico Richter, waaronder de zeer onlangs teruggevonden werken: sonatine voor piano solo, en de vocale werken het lyk en Lied op gedichten van Wim Kriste, uitgevoerd door de musici van het Leo Smit Ensemble. Deze cd gaat samen met een rijk ge´llustreerde uitgave van Richters levensverhaal, geschreven door zijn nicht, de biografe Juul Muller.

N.B. Uitgebreide achtergrondinformatie en voetnoten bij deze biografie kunt u vinden achter bovenstaande knop 'biografie.doc'.

Het Leo Smit Ensemble bestaat uit:
Irene Maessen, sopraan. Henk Neven, bariton. Eleonore Pameijer, fluit. Martin Kaaij, gitaar. Marijke van Kooten, viool. Jacobien Rozemond, viool. Edith van Moergastel, altviool. Doris Hochscheid, violoncello. Frans van Ruth, piano.